Otroci in igra v vodi

Da ima otroška igra ogromen pomen za otrokov razvoj že vsi dobro vremo. Kakšne učinke pa ima igra v vodi in zakaj bi morali ravno to vrsto igre zagotoviti tudi v domačem udobju, si bomo prebrali v današnjem blogu.

Vse se začne v domači kadi. Sliši se nenavadno ampak je zares odvisno, kakšen odnos bo malček gojil do vode, po prvem stiku. Poskrbeti moramo predvsem, da se počuti zmeraj popolnoma varno. Dejstvo je namreč, da je strah pred vodo najpogostejši vzrok, da večina otrok ne zna plavati. Vsekakor pa je priporočljivo, da ga že v kadi spremljajo različni pripomočki oz. igrače, primerne za v vodo, ki bodo takoj pritegnile njegovo pozornost.

In kakšne so torej prednosti igre v vodi?

Otroke lahko igra v vodi pomiri ali poživi, odvisno od predstavljene dejavnosti, ali bo to močno čofotanje ali lebdenje po vodni gladini. Prav tako pa vodna igra nudi številne priložnosti za razvoj fine in grobe motorike v vseh starostnih obdobjih. Fine motorične sposobnosti ter koordinacija rok in oči se nenehno izpopolnjujejo, ko otroci zajemajo in polivajo vodo ter polnijo in praznijo posode na številne različne načine. Medtem ko pa grobo motoriko in telesno pripravljenost izboljšujejo s čofotanjem oz. plavanjem.

Vodna igra ponuja otrokom tudi priložnosti za raziskovanje svojih čutov in doživljanje različnih čutnih izkušenj. Dodajanje materialov, kot so pesek, led, milo ali sluz, v vodo otrokom omogoča, da svoje roke postavijo v različne teksture (mehke, spolzke in sluzaste) ter izkusijo različne temperature (toplo ali hladno).

Prav tako pa je igranje z vodo odličen način razvijanja zgodnjih matematičnih spretnosti. Ko otroci polnijo posode različnih velikosti, se učijo o prostornini in začnejo razumevati koncepte, kot so polno/prazno in več/manj. Obenem pa že pričnejo z iskanjem rešitve za izzive med igro tako, da razmišljajo izven okvirjev. Začnejo se jim porajati vprašanja, kot so “kako narediti klančino, da bo igrača zdrsela dol”, “koliko vode lahko dodam pesku, da se grad ne uniči” in pa “kako obarvati vodo v vijola, če imam na voljo le osnovne barve”. Vsa koncentracija bo usmerjena k temu in vsaka dejavnost, ki zadrži otrokovo pozornost dlje časa, bo prispevala k povečanju njegove pozornosti in sposobnosti koncentracije pozneje v življenju.

Izbor naših najljubših igrač za igro v vodi

Otroku ponudite nekaj zanimivih in neobičajnih igrač, saj je to odličen način za spodbujanje njihovega raziskovanja. Odličen učni pripomoček in zagotovljena zabava je zagotovo Janod vodna sestavljanka. Priložena so kar štiri prevozna sredstva za raziskovanje sveta, ki spodbujajo delovanje otrokove domišljije.

Plavanje skozi povodna neoprenska vratca predstavlja malčkom dodatno zabavo na bazenu ali v morju in je hkrati odličen pripomoček za treninge plavanja.

 

Simpatična igra, kjer bodo otroci lovili ribice in barčice kar iz domače kadi, je idealna za razvijanje otrokovih spretnosti in zbranosti. Komu jih bo uspelo več uloviti?

Nenazadnje pa so tu še ljubke aktivnostne igrače za najmlajše, ki vključujejo vodne knjigice ali kocke, s čudovitimi ilustracijami, ki vsekakor burijo domišljijo in dovoljujejo otrokom kreiranje svojih zgodbic in pa vodni spomin, za razvijanje spretnosti in seveda spomina.

“Otroštvo ni tekmovanje, da bi videli, kako hitro lahko otrok bere, piše in računa. Otroštvo je časovno obdobje, v katerem se otrok uči in razvija v svojem lastnem tempu. Hitreje ni bolje.”

Magda Gerber