Trik in namig: Igra med štirimi stenami

Pred nami je eno lepših obdobij, ko lahko občudujemo naravo med plesom jesenskih barv, vdihujemo mrzlo jutranjo sapico medtem, ko čakamo šolski avtobus ali pa zaradi muhastega deževnega vremena ostanemo kar doma, na toplem. Šola se je začela, kaj kmalu pa bodo spet počitnice in medtem, ko se jih otroci že veselijo, večina staršev premleva, kako naj ta čas preživijo smiselno in koristno ker, bodimo iskreni, včasih enostavno zmanjka idej.

Ko pomislimo na igro doma, navadno na plan potegnemo vse možne družabne igrice. Ampak, kaj storiti tedaj, ko otroci rečejo, “a lahko kaj drugega” in pa “to že znam”. Kje sedaj dobiti idejo o novi igrači v petih minutah, trgovina pa je tako daleč. Pa poglejmo nekaj idej:

  • Metanje papirnatih krožnikov

Takoj lahko zamotite otroke, ki vam bodo pomagali pri ustvarjanju pravih letečih predmetov, za katere potrebujete samo papirnate krožnike, ki so ostali odveč recimo po kakšni zabavi, škarje, čopič s katerimi jih lepo obarvate, cev za papirnate brisače in pa dobro lepilo.

Zavitek papirnate brisače postavite pokončno na sredino krožnika in začrtate njegov obris in iz krožnika izrežete krog. Sedaj izrezane krožnike in pa rolo pobarvate. Torej, če imate 4 različne role, pobarvate vsakega v svojo barvo (rdeča, rumena, modra, siva) in enako naredite tudi s krožniki (uporabite 2 krožnika za 1 tulec določene barve). Ko se posuši (1-2 uri), tulec prilepite na kartonasto podlago in sedaj je čas za tekmovanje! Krožnik vržete tako, da se čimbolj približate enaki barvi tulca oz. ga poskusite ujeti. Tistemu, ki uspe najbližje priti do tulca ali pa mu uspe krožnik celo vreči nanj, je zmagovalec.

  • Vrtavka iz zamaška

Kar nekaj ljudi ima to navadno, da občasno zbira zamaške, ki pridejo prav kakšni dobrodelni akciji, velikokrat pa tej ostanejo tudi doma nedotaknjeni. Sedaj jih lahko uporabite za zabavno igro, ki otrokom pomaga pri razvijanju finih motoričnih sposobnosti. Priporočamo, da igro pripravite sami, saj bo zanjo potrebno z nožem ali iglo preluknjati zamašek in vanjo vstaviti zobotrebec, ki ga na obeh straneh lahko zaščitite s koščkom plastelina. Vrtavko sedaj lahko otroci postavijo na tla in se igrajo igro, kdo najdlje časa vrti svojo vrtavko.

  • Domači “Angry Birds”

Risanka, ki jo zagotovo vsi otroci poznajo, lahko sedaj zaživi tudi pri vas doma. Potrebovali boste vsaj 6 tulcev toaletnega papirja, ki jih lično obarvate v “jezne ptičke”. Previdno jih postavite enega na drugega, v piramidno obliko. Vzemite staro žogico, s katero bodo otroci, na meter proč, ciljali ptičke.

  • Ristanc

Najverjetneje večina otrok dandanes niti ne pozna te zimzelene igre, s katero je veliko nas preganjalo ure in ure na dvorišču. Najlepše je, če igro igrata dva ali trije igralci. Potrebujete le kredo, s katero začrtate poligon in polja označite s številkami od 1 do 10 in pa kamenček, kateri otroku nakaže pot skakanja do tistega polja, kamor je kamenčku uspelo priti. Pri enojnih poljih skoči z eno nogo, pri dvojnih pa z obema. Če komu spodleti in kamen ne pristane nikamor, ali pa po nesreči skoči na narisan rob poligona, mora predati igro naslednjemu igralcu. Zmaga tisti, ki prvi pride do konca poligona!

Mnoge od teh iger spodbujajo tudi učenje, čeprav se otroci med zabavo tega niti ne zavedajo. Pomembno je, da vsaka doma narejena igra vsebuje pravila, ki jih jasno morate postaviti svojim otrokom, saj se tako sproti učijo tudi reda in discipline in seveda določen cilj, katerega morajo doseči, saj se bodo le tako maksimalno potrudili. Številne igre pomagajo razviti praktične spretnosti, služijo kot oblika vadbe ali pa kako drugače opravljajo izobraževalno, simulacijsko ali psihološko vlogo.
Veselo na delo!

“Ko otroku pokažete tisto, kar je nekoč razveseljevalo vas, ko se z vami veseli tudi otrok in v žaru zaupanja in ljubezni vidite dvojno veselje – to je sreča.”

J. B. Priestley