Miniaturne figurice

Zbirateljstvo je že od nekdaj prisotno med ljudmi. Gre za lušten hobi, kjer se zbirajo umetnine in dragocene, morda že pozabljene, stvari. Zagotovo imate doma kakšno zbirko znamk, ščink ali kovancev, ki ste jih že kot otroci radi zbirali. V današnjem času pa so med otroci vse bolj priljubljene miniaturne figurice risanih junakov, ki jih lahko uporabimo tudi kot dekorativni okras na rojstnodnevni torti. Za vas imamo odlično zbirko Comansi in Bullyland figuric za čisto vse okuse.

Španska znamka Comansi osrečuje otroke s svojimi izdelki že več kot 60 let, medtem ko pa je svoja vrata široko odprla tudi mednarodnim trgom leta 2009. Deležni so bili kar nekaj nagrad, med katerimi je tudi naziv za najboljšo igračo leta. Comansi vam bo dal priložnost, da se zabavate, učite, odkrivate, aktivirate svoje telo, spodbudite svoj um in prepustite domišljiji prosto pot.

Nemški Bullyland pa sega v leto 1973 in kar odmeva po svojih figuricah po celem svetu kot proizvajalec ročno poslikanih zbirateljskih modelov in figuric. Od leta 1977 ima Bullyland tudi licenco Walta Disneyja, proizvaja pa tudi široko paleto modelov živali – divje, domače, morske, prazgodovinske in druge – kot tudi zbirateljske figurice, kot so kavboji in Indijanci, vitezi in ostale domišljijske figure.

Obe blagovni znamki sta odličen primer varnih igrač, saj so figurice izdelane iz mešanice gume, ki pa ne vsebuje PVC-ja.

Kaj sploh je PVC?
To je termoplastični polimer, ki je zaradi preprostega oblikovanja, trdnosti in cenovne dostopnosti eden od najpogosteje uporabljanih materialov v vsakdanjem življenju, tudi v otroških igračah. Sam po sebi ni nevaren, je pa problematično predvsem njegovo odlaganje, saj vsebuje škodljive kemikalije. Tako kot druga plastika se namreč sam nikoli ne razgradi, njegovo zažiganje pa je še bolj nevarno, saj v ozračje sprošča nevarne dioksine, ki naj bi bili prav tako krivi za čedalje bolj razširjena rakava obolenj.

Kljub temu pa je potrebno za svoje figurice dobro poskrbeti, saj je tudi guma hitro uničljiva. Poškodujemo jo lahko z neposredno sončno svetlobo, intenzivno vročino ali vlažnostjo, kar pripelje do deformacije in bledenja ali pa luščenja barve. Figurice torej hranimo na policah, stran od oken, če pa jih želimo shraniti v škatlo, naj ta ne bo kartonasta, saj prepušča vlago.

Vloga figuralne igre v otrokovem razvoju
Običajno se pojavi med 2. in 7. letom starosti, čeprav je to vedno odvisno od posameznika. Sprva otroci posnemajo dejavnosti vsakdanjega življenja, kasneje pa začnejo izumljati lastne scenarije, s pomočjo pridobljenega znanja in osvojenih veščin. Figuricam velikokrat začnejo vzbujati tudi “občutke”, torej ne služijo več kot orodje za igro, temveč imajo vsaka svojo zgodbo in s tem razvijajo empatijo. Tako začnejo tudi sami bolje razumevati svet odraslih.

“Otroci niso nikdar posebno dobro poslušali starejših, so jih pa vedno zvesto posnemali.”

James Baldwin