Zakaj imamo radi puzzle?

Sestavljanke ali kot jih še drugače poimenujemo, puzzle, so odlična klasična igra, s katero se radi zamotimo tako odrasli kot otroci. Samo sestavljanje pa ima neverjetne pozitivne učinke na človeške možgane, saj je znanstveno dokazano, da pomaga pri razvijanju motoričnih spretnosti in pri ohranjanju kognitivnih sposobnosti. Sestavimo lahko čudovite ilustracije, fotografije ali motive iz risank/filmov. Izbira sestavljank je zares ogromna in vsak ljubitelj le-teh zagotovo najde nekaj zase.

Sestavljanje izboljšuje spomin, izpopolnjuje tehnike reševanja problemov in nas vsekakor spravi v dobro voljo. Prav zato pa so puzzle idealne za malčke, saj je pomembno, da se sposobnosti miselnega reševanja težav, naučijo že zgodaj. Če to hitro osvojijo, bodo precej pogumno stopali novim izzivom naproti in gradili na samozavesti. Z drobnimi koščki, ki zahtevajo precej pozornosti zaradi svoje majhnosti, pa obenem nenehno trenirajo oči, kar kasneje zagotovo pride prav v šoli ali celo med delom, ko bodo pozorni na čisto vse malenkosti.

Ravno lesene sestavljanke pa so izjemno priljubljene pri mnogih otrocih in seveda tudi starših, saj zagotavljajo otroku varen dotik z naravnim materialom, ki je pobarvan s koži prijaznimi barvami, ki niso škodljive tudi, če pridejo v stik z usti.

Za najmlajše otročke so primerne velike sestavljanke oz. dejali jim bomo kar kocke, ker to tudi so, le da se od preostalih kock (Plus-Plus) razlikujejo po velikosti, v večini primerov in to ravno zato ker so namenjene najmlajšim, pa so porisane denimo vsaka z določenim delom telesa živali, ki jih uredimo v končno sliko le s sestavljanjem.

Prav tako pa priporočamo še lesene vstavljanke, ki vsebujejo čepek za lažje prijemanje ter vstavljanje v osnovno ploščo. Pod vsakim kosom vstavljanke je polje v enaki barvi, kakor ujemajoča živalica, zaradi česar otrok lažje prepozna mesto, kamor je potrebno vstaviti živalico.

Malčkom od 2. leta starosti pa bo malce zahtevnejša sestavljanka vsekakor pravi izziv.
Janod je izdal prav posebno serijo velikanskih sestavljank, lično zapakiranih v pisanih škatlah, ki vsebujejo okrog 20 večjih koščkov iz trdega kartona, nekaj pa jih vsebuje posebno teksturo, ki spominja na kožo živali. Krasno, kajne?

Otroka pa lahko presenetite tudi z izjemno zanimivimi sestavljankami, ki mu bodo zagotovo v precejšnjo pomoč tudi pri učenju. Spoznaval bo človeško telo, odkrival skrivnosti našega Osončja ali pa bo s sestavljanjem zemljevida sveta dobil zamisel o svojem prvem pravem potovanju in to mu lahko omogočite kar med večerno kopeljo, zahvaljujoč verziji vodnega zemljevida sveta.

Kaj še čakate torej? Prvi korak, obisk naše spletne strani je že opravljen, sedaj pa le še poiščete razdelek “otroške sestavljanke“, kjer lahko izberete kvalitetno leseno sestavljanko in podarite svojemu malčku zabavno in poučno igro!

“Kot otrok sem taval med borovci, mislil sem, da je uspeh sreča. Motil sem se. Sreča je molj, ki za trenutek očara in odleti.”

Ana Pavlova